- Tarih : 14 Mart 2021, 12:32
- Okuma : 533
Plazma Kesim
Plazma kesim, elektrik iletkenliği yüksek bir madde sayesinde sıcak ve hızlandırılmış plazmanın kesim işlemi yapılacak yüzeye uygulanmasıdır. Bu kesim tekniği ile alüminyum, çelik, sac, bakır gibi malzemeler çok keskin ve pürüssüz bir şekilde kesilebilmektedir. Plazma Kesim Cihazları, yüksek hızlı ve hassas kesimi ve düşük işletme maliyeti sayesinde büyük sanayi firmalarından hobi atölyelerine kadar sanayinin bir çok alanında kendine yer bulmuştur.
Plazma Kesimin temel prensibi kızdırılmış ve elektriksel olarak iyonize olmuş bir gaz tarafından (ki buna plazma da denir), kesimi yapılacak malzemeye doğru bir elektrik kanalı oluşturulmasıdır. Bu elektrik devresi topraklama klemensi tarafından topraklanır ve sistemin çalışması sağlanır. Bu sistemin çalışması kesilecek olan malzemenin cinsine bağlı olarak Oksijen, Hava gibi sıkıştırılmış gazlar kullanılabilir. Elektrik arkı gazın içerisinde gazın çıktığı delik (nozzle) ile malzeme arasında şekil alır. Elektrik arkı gazın bir kısmını iyonize ederek plazma ile malzeme arasında elektriksel kanal oluşturur. Elektronlar bu elektriksel kanalı kullanarak kesici torçtan malzemeye doğru gider ve malzemeyi eritmek için yeterli ısıyı oluştururlar. Bu esnada yüksek hızlı plazma ve sıkıştırılmış gaz, erimekte olan metalleri püskürterek yüzeyde pürüzlerin oluşmasını engeller.
Plazma Kesim sayesinde hem ince hem de kalın malzemeler kesmek mümkündür. El plazma kesim makineleri ile 38mm kalınlığa sahip çelik tabaka kesilebilirken, Plazma kesim makinelerinde 150 mm kalınlığa kadar kesim yapılabilmektedir.
-
Hayırlı olsun...
Osman ERDOĞANGaziTech INC